Uw LOGO-verklaring
Doel
De LOGO-verklaring heeft uitsluitend ten doel vast te stellen of de kandidaat aan de wettelijke toelatingsvoorwaarden voor de opleiding GZ-psycholoog voldoet. Afgifte van een LOGO-verklaring is daarom uitsluitend mogelijk ten behoeve van het verkrijgen van een GZopleidingsplaats bij een erkende praktijkinstelling. Het reglement is dan ook enkel van toepassing op aanvragen LOGO-verklaring die met dit doel gedaan zijn.
Disclaimer
De beoordeling in het kader van de aanvraag vLOGO heeft uitsluitend betrekking op de gestelde vooropleidingseisen voor deelname aan de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog (zie art. 1 lid 2 Reglement LOGO-verklaringen). Het reglement biedt geen ruimte voor het meewegen van eerder verworven competenties. Dat maakt dat de LOGO-verklaring ontoereikend is voor de toepassing in ZPM-kader. Dit is ook besproken met ZPM en schriftelijk door vLOGO medegedeeld aan de NZA. Dit heeft geleid tot een aanpassing van de ZPM-procedure. Het in bezwaar of in beroep gaan (met als argumentatie eerder verworven competenties) tegen het niet verstrekken van een LOGO-verklaring vanwege ZPM bij vLOGO heeft geen kans van slagen. Uw beroep zal dan in lijn met de eerdere uitspraak van het College van Beroep vLOGO ongegrond worden verklaard. Heeft u vragen of wenst u uw beklag te doen dan dient u contact op te nemen met ZPM.
Aanvragen via de mail worden niet in behandeling genomen.
Lees voordat u begint het reglement, de voorwaarden, procedure en veelgestelde vragen.
> Klik hier om een nieuwe aanvraag te starten of verder te gaan met uw huidige aanvraag
Aanmelden GZ-opleiding
Centrale aanmelding
Om de BIG-opleiding tot gz-psycholoog te volgen, moet u in het bezit zijn van een geldige LOGO-verklaring. Op de LOGO-verklaring staat vastgelegd dat u aan de wettelijke toelatingsvoorwaarden voldoet voor de gz-opleiding. U kunt een LOGO-verklaring aanvragen bij de Vereniging LOGO. De Stichting Psychologische vervolgOpleidingen Nijmegen (verbonden aan het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen) is namens de Vereniging LOGO verantwoordelijk voor de uitvoering van de centrale aanmeldingsprocedure van kandidaten voor de gz-opleiding.
U heeft een geldige LOGO-verklaring nodig om te kunnen solliciteren naar een gz-opleidingsplaats. Er wordt géén LOGO-verklaring onder voorbehoud verstrekt.
Regionale selectie
Pas nadat u een LOGO-verklaring hebt ontvangen, kunt u solliciteren op opleidingsplaatsen bij erkende praktijkinstellingen. Bij uw sollicitatie moet u een kopie van uw LOGO-verklaring meesturen. Vacatures van opleidingsplaatsen vindt u op de websites van de verschillende regionale opleidingsinstellingen. Het aantal vacatures voor opleidingsplaatsen is beperkt.
Na een succesvolle sollicitatie wordt u door de praktijkinstelling voorgedragen aan de betreffende opleidingsinstelling. Daarna volgt een toelatingsgesprek met de hoofdopleider. Deze beslist of u definitief bent toegelaten tot de gz-opleiding.
Voor meer informatie over de opleidingen en de procedures na de aanmelding kunt u contact opnemen met de regionale opleidingsinstellingen.
Vacatures
Vacatures van gz-opleidingsplaatsen vindt u op de websites van de verschillende opleidingsinstellingen. Voor meer informatie hierover kunt u met de regionale opleidingsinstellingen van uw keuze contact opnemen. Bij uw sollicitatie moet u een kopie van uw LOGO-verklaring meesturen.. Alléén kandidaten met een LOGO-verklaring kunnen solliciteren.
Regio Oost-Noord (Groningen):
Vacatures zijn, indien van toepassing, beschikbaar op: www.ppo-opleidingen.nl
Regio Oost-Midden (Nijmegen):
Vacatures zijn, indien van toepassing, beschikbaar op: www.rcsw.nl
Regio Oost-Zuid (Eindhoven/Maastricht):
Vacatures zijn, indien van toepassing, beschikbaar op: www.rinozuid.nl/
Regio West-Noord (Amsterdam):
Vacatures zijn, indien van toepassing, beschikbaar op: http://www.rino.nl/BIG/vacaturebundel
Regio West-Midden (Utrecht):
Vacatures zijn, indien van toepassing, beschikbaar op: https://www.rinogroep.nl/pagina/576/vacatures-opleidingsplaatsen-big.html
Regio West-Zuid (Leiden/Rotterdam):
Vacatures zijn, indien van toepassing, beschikbaar op: https://www.rinogroep.nl/pagina/576/vacatures-opleidingsplaatsen-big.html
LOGO-verklaring
Voorwaarden - Waar u aan dient te voldoen
Om een LOGO-verklaring te kunnen ontvangen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:
- U moet kunnen aantonen dat u een doctoraalexamen of een universitaire masteropleiding psychologie, pedagogische wetenschappen óf gezondheidswetenschappen (afstudeerrichting geestelijke gezondheidkunde) succesvol hebt afgerond.
- U moet kunnen aantonen dat de volgende onderdelen* op universitair niveau zijn getoetst;
- Onderdeel 1: klinische psychologie óf orthopedagogiek (6 ECTS)
- Onderdeel 2: persoonlijkheidsleer (6 ECTS)
- Onderdeel 3: ontwikkelingspsychologie (6 ECTS)
- Onderdeel 4: psychopathologie (9 ECTS)
- Onderdeel 5: neuropsychologie (6 ECTS)
- Onderdeel 6: diagnostische modellen en strategieën (11 ECTS)
- Onderdeel 7: behandelingsmodellen en strategieën (11 ECTS)
- Onderdeel 8: organisatie van de gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en jeugdhulpverlening (1 ECTS)
- Onderdeel 9: juridische aspecten van de hulpverlening (1 ECTS)
- Onderdeel 10: gespreksvoering, observatie en rapportage (11 ECTS)
- Onderdeel 11: het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek (23 ECTS)
- Onderdeel 12: stage van tenminste 520 uur, bestaande uit diagnostiek, indicatiestelling en behandeling (19 ECTS)
- U moet kunnen aantonen dat u minimaal 2 casussen psychodiagnostiek onder supervisie hebt volbracht.
- Indien u langer dan 5 jaar geleden bent afgestudeerd, moet u door middel van een verklaring werkervaring aantonen dat u in de afgelopen 5 jaar relevante klinische werkervaring heeft opgedaan.
*Voor onderdelen 1 t/m 7, 10 en 11 geldt dat deze door middel van cursorisch onderwijs moet worden aangetoond. Dit kan niet door middel van toetsen het toetsen van bekwaamheid of het aantonen van eerder verworden competenties (EVC's). Onderdelen 8 en 9 mogen met cursorisch onderwijs worden aangetoond, maar kunnen ook door middel van de verklaring werkervaring worden aangetoond. Onderdeel 12 mag doormiddel van een klinische stage en/ of een verklaring werkervaring worden aangetoond.
Urenverdeling stage en/of werkervaring:
De werkzaamheden moeten tenminste 520 uren omvatten die besteed zijn aan diagnostiek, indicatiestelling en behandeling. Tenminste 20% van de tijd moet besteed zijn aan het actief uitvoeren van diagnostiek en indicatiestelling (de overige 80% moet dan besteed zijn aan behandeling). Tenminste 20% van de tijd moet besteed zijn aan het actief uitvoeren van behandelingen (de overige 80% moet dan besteed zijn aan diagnostiek en indicatiestelling).
Een deel van de werkzaamheden kan bestaan uit het passief volgen van klinische werkzaamheden, maar dit deel mag niet groter zijn dan 40% van de totale werkzaamheden. Voor de rest van de tijd (tenminste 60%) dienen kandidaten actief te participeren in klinische werkzaamheden.
Bovengenoemde toelatingsvoorwaarden worden getoetst wanneer u een LOGO-verklaring aanvraagt. Op de LOGO-verklaring staat vastgelegd dat u aan de toelatingsvoorwaarden voldoet. Zonder LOGO-verklaring kunt u niet deelnemen aan de GZ-opleiding.
Bewijsstukken - Wat u dient aan te leveren
Voordat u begint dient u voorafgaand aan de aanvraag onderstaande documentatie te verzamelen.
Documentatie dient in het Nederlands en/ of Engels te worden aangeleverd.
Om de LOGO-verklaring aan te vragen, dient u over de volgende documenten te beschikken:
- propedeuse, bachelor en doctoraalbul/universitair masterdiploma óf (indien uw diploma-uitreiking nog moet plaatsvinden) een verklaring van de examencommissie waaruit blijkt dat u aan alle opleidingsonderdelen hebt voldaan;
- indien in het buitenland gestudeerd een gewaardeerd master diploma > kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie
- cijferlijsten (of tentamenbriefjes) van alle opleidingsonderdelen inclusief studiebelasting in ECTS/ studiepunten/ uren;
- indien in het buitenland gestudeerd een vertaalde cijferlijst > Nederlands of Engels
- indien van toepassing HBO diploma en cijferlijst inclusief studiebelasting in ECTS/ studiepunten/ uren;
- indien van toepassing certificaten van de gevolgde bij- en nascholing/ trainingen/ opleidingen/ cursussen/ vakken;
- geldt voor zowel Nederland als het buitenland
- bewijsstukken vooropleiding (Eigen verklaring van de universiteit, Verklaring vooropleidingseisen, een verklaring Orthopedagoog of verklaring NVO Basis-orthopedagoog. U dient voor alle door u genoten universitaire opleidingen een verklaring vooropleidingseisen in te laten vullen. Indien u aan verschillende universiteiten hebt gestudeerd zijn dat er dus meerdere;
- mag alléén door Nederlandse universiteiten worden gebruikt
- een universiteit mag niet het HBO traject beoordelen
- bewijsstukken diagnostiek (diagnostiekaantekening NIP of NVO, aantekening testdiagnostiek UM of vLOGO Verklaring Diagnostiek Casussen/ Statement Diagnostics Cases) (Casusverslagen mogen vanwege de AVG niet worden geüpload);
- een checklist theoretische eisen BAPD is onvoldoende.
- een ZPM verklaring diagnostiek wordt niet geaccepteerd.
- een recente Verklaring werkervaring/ Declaration of work experience;indien u niet aan de stage eis voldoet en/ of langer dan 5 jaar geleden bent afgestudeerd;
- curriculum vitae; vooropleiding, werkervaring, cursussen.
Diagnostiek verklaring
Voor het verkrijgen van een LOGO-verklaring is onder andere een bewijs van (theoretische kennis en vaardigheidstraining in de) psychodiagnostiek nodig. Dit kan momenteel via het verkrijgen van één van de drie verschillende verklaringen (BAPD NIP/NVO, aantekening testdiagnostiek Universiteit Maastricht, vLOGO Verklaring Diagnostiek).
vLOGO wil een bijdrage leveren aan de harmonisatie van deze verklaringen door het aanpassen van de vLOGO Verklaring Diagnostiek. De vLOGO werkgroep ‘Harmonisatie BAPD-Verklaring Diagnostiek’ heeft hiervoor een plan opgesteld. De eisen van de vLOGO-verklaring diagnostiek en die van de BAPD liggen ver uit elkaar. Zo dient op de huidige vLOGO-verklaring alleen te worden aangegeven of de supervisor psychodiagnostiek aan bepaalde eisen voldoet en of de aanvrager heeft voldaan aan het afronden van drie casussen onder supervisie. Naast deze twee eisen worden er geen aanvullende eisen gesteld. Dit in tegenstelling tot de BAPD waarbij onder andere de daadwerkelijke casussen ook aan eisen dienen te voldoen. Deze verschillen hebben tot op heden voor verwarring gezorgd bij zowel aanvragers als supervisoren.
Om dit probleem te tackelen worden de vLOGO-eisen uitgebreid en aangescherpt zodat deze meer in lijn zijn met de BAPD-eisen. Dit zou er eveneens voor moeten zorgen dat het voor alle partijen helder is aan welke diagnostiek-eisen moet worden voldaan in het kader van de LOGO-verklaring.
Per 1 november 2023 is het nieuwe formulier ‘verklaring diagnostiek casussen’ beschikbaar. De oude ‘Verklaring Psychodiagnostiek’ zal nog met een overgangsperiode tot 1 februari 2025 kunnen worden ingediend als bewijsstuk voor het onderdeel ‘Diagnostiek’. Indien deze oude verklaring ná 31 januari 2025 wordt ingediend zal deze direct worden afgewezen. Het advies is dan ook voortaan de nieuwe verklaring ‘Verklaring Diagnostiek Casussen’ te gebruiken.
Documenten:
- vLOGO verklaring vooropleidingseisen-v23102023 beveiligd (NL)
- vLOGO Verklaring Diagnostiek Casussen - v05022024NL beveiligd.pdf (NL) (NIEUW mag worden afgetekend per 1-11-2023)
- vLOGO Statement Diagnostics Cases - v05022024EN beveiligd.pdf (EN) (NIEUW mag worden afgetekend per 1-11-2023)
- vLOGO Verklaring Psychodiagnostiek - v06022023NL (NL) (OUD mag worden afgetekend en geüpload tot 1-2-2025)
- vLOGO Declaration of Diagnostics v25072019 (EN) (OUD mag worden afgetekend en geüpload tot 1-2-2025)
- vLOGO Verklaring Werkervaring - v190722 (NL)
- vLOGO Declaration of Work Experience v25072019 (EN)
Geldigheidsduur & Verlenging na 5 jaar
De geldigheidsduur van de LOGO-verklaring is 5 jaar, de bewaartermijn voor verstrekte LOGO-verklaringen en de onderliggende aanvragen bedoeld in artikel 4, bedraagt 7 jaar. Dat betekent dat na de eerdergenoemde 5 jaar de aanvrager nog 2 jaar de tijd heeft een verlenging aan te vragen voor opnieuw een periode van 5 jaar. Het verlengen is namelijk afhankelijk van de oorspronkelijke aanvraag met de daarbij onderliggende gegevens en documentatie. Wanneer niet binnen deze termijn wordt verlengd worden alle gegevens verwijderd. Mochten buiten de periode van 7 jaar deficiënties zijn weggewerkt en er alsnog een LOGO-verklaring zijn benodigd, dan dient een volledig nieuwe aanvraag te worden gestart.
Om in aanmerking te komen voor een verlenging dient op dat moment aan te tonen dat u in de voorgaande 5 jaar relevante klinische werkervaring hebt opgedaan. Dit zijn werkzaamheden die rechtstreeks gericht zijn op een persoon met het doel de gezondheid van die persoon te bevorderen of te bewaken. De werkzaamheden dienen te bestaan uit diagnostiek, indicatiestelling en behandeling. U kunt hiervoor de verklaring werkervaring gebruiken.
Verlenging LOGO-verklaring na 5 jaar
Het is mogelijk om verlenging aan te vragen van de LOGO-verklaringen die tussen de 5 en 7 jaar oud zijn. U krijgt daar automatisch bericht van. Een verlenging verloopt zoals een reguliere aanvraag via de portal, u kunt daar met uw bestaande account inloggen.
Voor het aanvragen van verlenging wordt € 80,00 aan administratiekosten in rekening gebracht.
Mocht dit op u van toepassing zijn en heeft u geen bericht over de verlenging ontvangen dan hebben wij waarschijnlijk oude gegevens van U. U kunt het juiste e-mailadres doorgeven op dit e-mailadres: logoverklaring@ru.nl o.v.v. ‘Wijzigen e-mailadres tbv Verlenging LOGO-verklaring’. Wij nemen dan contact op zodat u een verlenging kunt aanvragen.
Wij willen u nadrukkelijk vragen geen nieuw account aan te maken voor het doen van een verlengingsaanvraag.
Verlengingsaanvragen via de mail worden niet in behandeling genomen.
Procedure - Welke stappen u dient te doorlopen
U kunt het hele jaar door een LOGO-verklaring aanvragen. Een LOGO-verklaring aanvragen kan digitaal via deze website. Het is niet mogelijk om een aanvraag per e-mail of per post in te dienen. Bij problemen met het gebruik van de digitale aanmeldingsprocedure kunt u uiteraard contact met ons opnemen. In de vakantieperiodes kan het langer duren voordat uw aanvraag in behandeling wordt genomen. Op ca.vlogo.nl ziet u tijdig wanneer de Centrale Aanmelding met vakantie is en er geen dossiers worden beoordeeld.
De procedure is als volgt:
- Allereerst neemt u de 'Voorwaarden' door, en controleert u of alle benodigde documenten aanwezig zijn (zie hiervoor 'Bewijsstukken - Wat u dient aan te leveren');
- Indien u niet in het bezit bent van de gevraagde documenten gelieve deze te verzamelen alvorens u een aanvraag start.
- Wanneer u alle documenten hebt verzameld kunt u onder de knop LOGO-verklaring aanvragen een account aanmaken;
- Een LOGO-verklaring aanvragen kost € 80,00 (inclusief BTW). Dit bedrag betaalt u via PayByLink. Aanvragen voor een LOGO-verklaring worden alleen in behandeling genomen wanneer de administratiekosten zijn betaald. U betaalt voor de beoordeling, niet voor de LOGO-verklaring. Restitutie is niet mogelijk.
- De bewaartermijn voor onvolledige en afgewezen dossiers bedraagt 1 jaar vanaf het moment dat een account is aangemaakt. Een maand voor de sluiting van uw dossier ontvangt u via de portal en mail een bericht. Wanneer met het jaar niet aan de voorwaarden is voldaan worden uw gegevens verwijderd.
- Nu kunt u het dossier gaan vullen met de gevraagde informatie en de door u verzamelde documenten uploaden, indien compleet stuurt u de aanvraag in. Hiervoor hebt u doorgaans twee weken de tijd. Wanneer u de aanvraag niet instuurt ontvangen wij ook géén melding van de door u doorgevoerde wijzigingen.
- Vervolgens controleert een medewerker van de Centrale Aanmelding of het dossier compleet is, wanneer dit niet het geval is ontvangt u een verzoek tot aanvullen.
- Op basis van uw aanvraag kijken wij of u aan alle toelatingsvoorwaarden voldoet. Als er onderdelen ontbreken of onduidelijkheden zijn met betrekking tot uw aanvraag nemen wij via de portal contact met u op. U ontvangt hiervan een melding via het e-mailadres waarmee u een account hebt aangevraagd. U hebt vanaf het moment van aanvragen 2 weken de tijd om de betreffende stukken en informatie alsnog aan te leveren.
- Wanneer uw dossier compleet is wordt deze ter beoordeling aan de hoofdopleider voorgelegd. Zoals te lezen onder Artikel 6, lid 1 van het reglement beoordeeld de hoofdopleider uw aanvraag uiterlijk binnen acht weken na ontvangst.
- Wanneer de hoofdopleider verzoekt om aanvullende gegevens aan te leveren wordt uw dossier na het ontvangen daarvan opnieuw uiterlijk binnen acht weken na ontvangst beoordeeld.
- Wanneer u niet aan alle toelatingsvoorwaarden voldoet, ontvangt u bericht en een deficiëntierapport met daarin gespecificeerd aan welke eisen u nog dient te voldoen en/ of welke documenten ontbreken en dient u de aanvraag compleet te maken. Vanaf dat moment hebt u 6 maanden de tijd om uw dossier aan te vullen. Wanneer u na deze periode alsnog niet aan de eisen voldoet worden uw gegevens definitief verwijderd. Een maand van tevoren ontvangt u een herinnering.
- Mochten deze 6 maanden niet haalbaar zijn dan kunt u volgens het reglement een verzoek tot verlenging aanvragen, met een periode van zes maanden extra bovenop de zes maanden die er voor staan. Wanneer u na deze periode van 12 maanden alsnog niet aan de eisen voldoet worden uw gegevens definitief verwijderd. Een maand van tevoren ontvangt u een herinnering. De betreffende periode van nu 12 maanden kan niet nogmaals worden verlengd.
- Let erop dat binnen deze 6 en 12 maanden zowel het dossier moet worden aangevuld evenals worden herbeoordeeld door de hoofdopleider.
- Indien u aan alle toelatingsvoorwaarden voldoet ontvangt u de LOGO-verklaring automatisch binnen uiterlijk 8 weken via de portal en per e-mail nadat uw dossier compleet is.
Het volledige reglement voor de LOGO-verklaringen kunt u als pdf downloaden.
Contactgegevens centrale aanmelding
Onze reactietijd is langer dan u van ons gewend bent. De doorlooptijd bedraagt gemiddeld 2 weken. Excuses voor het ongemak, we danken u voor uw begrip.
In de vakantieperiodes kan het langer duren voordat uw aanvraag in behandeling wordt genomen. Op ca.vlogo.nl ziet u tijdig wanneer de Centrale Aanmelding met vakantie is en er geen dossiers worden beoordeeld.
Adresgegevens
Radboud Universiteit Nijmegen
Radboud Centrum Sociale Wetenschappen
t.a.v. Centrale aanmelding GZ
Postbus 9104
6500 HE NIJMEGEN
Medewerkers
Hoofdopleider: prof. dr. Jos Egger
Coördinatie: Danny Bouwman, BSc. en Annelies Jekel
Secretariaat: Lisan Lensen en Lianne te Pas
Onze reactietijd is langer dan u van ons gewend bent. De doorlooptijd bedraagt gemiddeld 3 weken. Excuses voor het ongemak, we danken u voor uw begrip.
De meest gestelde vragen en onze antwoorden daarop zijn te vinden op onze website, graag verwijzen wij u naar de website voor ons reglement, de voorwaarden, procedure en ‘Veelgestelde vragen’: https://vlogo.nl/categorie/logo-verklaring
Zeven belangrijke punten op een rijtje:
1. Een LOGO-verklaring vraagt u aan in het kader van de Nederlandstalige BIG-opleiding tot GZ-psycholoog, ook wanneer u in de toekomst van plan bent deze te volgen (zie disclaimer).
2. Een LOGO-verklaring vraagt u niet aan in het kader van het Zorgprestatiemodel (ZPM), dus ook niet voor een sollicitatie op een functie als basispsycholoog.
3. Vragen met betrekking tot het Zorgprestatiemodel (ZPM) en de Bestuursverklaring Inzetbaarheid Zorgprestatiemodel (BIZ) worden niet in behandeling genomen (zie disclaimer).
4. Wij beoordelen en toetsen géén documenten en dossiers via de mail, een LOGO-verklaring kan dan ook niet via de mail worden aangevraagd, daarvoor dient u een aanvraag te starten via: https://ca.vlogo.nl
5. Wij bieden géén scholing aan en hebben géén adviserende rol met betrekking tot te volgen opleidingstrajecten en het opheffen van deficiënties.
6. Wij vullen géén formulieren in en er worden op verzoek géén documenten opgesteld, dus ook géén verklaring vooropleidingseisen.
7. Bent u al in het bezit van een LOGO-verklaring, dan is deze alléén via uw account te downloaden, dit geldt ook voor de factuur. Wij verstrekken géén verklaring met natte handtekening en/ of stempel.
Indien u al een account hebt reageer dan via de portal: https://ca.vlogo.nl/
E-mail: logoverklaring@ru.nl
Bewaartermijnen
De bewaartermijn voor onvolledige en afgewezen dossiers bedraagt 1 jaar vanaf het moment dat een account is aangemaakt, of wanneer een verlengingsaanvraag is gestart.
Een maand voor de sluiting van uw dossier ontvangt u via de portal en mail een bericht. Indien een dossier vóór de betreffende 'sluitingsdatum' niet beoordeeld is wordt deze definitief verwijderd. Verlenging van deze termijn is niet mogelijk. Wanneer u - nadat uw gegevens zijn verwijderd - alsnog een LOGO-verklaring wilt aanvragen zult u een volledig nieuwe aanvraag moeten starten. U dient dan opnieuw een account aan te maken, opnieuw te betalen en alle stukken opnieuw toe te voegen.
De bewaartermijn voor verstrekte LOGO-verklaringen en de onderliggende aanvragen bedoeld in artikel 4, bedraagt 7 jaar.
Contactpersonen universiteiten
De meeste studenten (met de juiste vakken) hebben de verklaring vooropleidingseisen, een verklaring Orthopedagoog of verklaring NVO basis-orthopedagoog vlak na het afstuderen van de opleiding gekregen. Al zag die verklaring vooropleidingseisen er in sommige gevallen uit als een brief van de examencommissie en had die niet de lay out van de huidige verklaring vooropleidingseisen. Die is nog steeds geldig. Zoek daarom allereerst in uw eigen archief, voordat u contact opneemt met de examencommissie/ contactpersoon van uw universiteit van afstuderen.
Mocht u niet in het bezit zijn bovenstaande dan kunt u alsnog contact opnemen met de contactpersoon van de universiteit van afstuderen:
Erasmus Universiteit Rotterdam
Psychologie
Onderwijsbureau Erasmus School of Social and Behavioural Sciences
Maastricht University
Psychologie
Dr. Ieke Winkens (043) 388 4512
Gezondheidswetenschappen (GGK)
Dr. Jeffrey (J.) Roelofs
Open Universiteit
Psychologie
Studieadviseurs Psychologie
Studieadvies.psychologie@ou.nl
Radboud Universiteit Nijmegen
Psychologie
Studieadviseurs Psychologie
studentadvisor@psych.ru.nl
Studieadviseurs Pedagogische Wetenschappen
Studieadviseurs.mastersPWO@ru.nl
Rijksuniversiteit Groningen
Psychologie
Zie procedure RUG/PPO op website
Pedagogische wetenschappen
Tilburg University
BAPD-vLOGO@tilburguniversity.edu
Medische en Klinische Psychologie
Mw. J. Vossen
Mw. L. van Esch
Klinische Forensische Psychologie en Klinische Kinder en Jeugd Psychologie
Mw. M.G.C. Noteborn
Cognitieve Neuropsychologie
Mw. S.E.M. Comans.
Universiteit van Amsterdam
Klinische psychologie
Mw. drs. Kitty Rolf
Klinische neuropsychologie
Mw. drs. Ien van den Berg (020) 52 54 177
Ontwikkelingspsychologie
Pedagogische wetenschappen
examencommissie POW
Universiteit Leiden
Psychologie
J.H. (Jack) Wiltjer, j.h.wiltjer@fsw.leidenuniv.nl
Pedagogische wetenschappen
Alyt Klomp (071) 52 740 32
Universiteit Twente
Psychologie
Manon te Vaarwerk, studieadviseur-mps@utwente.nl
Universiteit Utrecht
Onderwijsondersteuning Psychologie
psychologie@uu.nl
Pedagogische wetenschappen
Onderwijsondersteuning Orthopedagogiek
master.ccfes@uu.nl
Vrije Universiteit
Studieadviseurs Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen
studieadvies.fgb@vu.nl
Bezwaarprocedure en reglement
Als u het niet eens bent met een beslissing van de hoofdopleider aangaande de aanvraag van een LOGO-verklaring in het kader van de BIG-opleiding tot GZ-psycholoog kunt u binnen zes weken na bekendmaking van de beslissing schriftelijk bezwaar indienen bij het bestuur van de Stichting Psychologische vervolgOpleidingen Nijmegen (SPON). Hieronder treft u een samenvatting aan van de daarbij geldende procedure. Het volledige reglement kunt u als pdf downloaden.
Voor het indienen van een bezwaar gelden de volgende voorwaarden:
- het bezwaarschrift is ondertekend;
- het bevat uw naam en adres;
- het bevat de redenen van uw bezwaar;
- het bevat een duidelijke omschrijving van het besluit met datum waartegen het bezwaar is gericht;
- het bevat en een afschrift van de beslissing waartegen het bezwaar is gericht.
Het bestuur van de Stichting Psychologische vervolgOpleidingen Nijmegen gebruikt het door u opgegeven email-adres voor verdere correspondentie en zendt binnen een week na ontvangst van het bezwaarschrift een ontvangstbevestiging aan de afzender. Daarbij wordt zo nodig ook verzocht om het bezwaarschrift binnen een termijn van twee weken aan te vullen.
Het bestuur zal binnen acht weken na ontvangst van uw bezwaarschrift een besluit nemen op het bezwaar. Alvorens dit besluit te nemen wordt u in de gelegenheid gesteld te worden gehoord. Het bestuur kan echter ook besluiten van het horen af te zien wanneer het bezwaarschrift kennelijk niet-ontvankelijk is, het bezwaar kennelijk ongegrond is, de indiener heeft verklaard geen gebruik te willen maken van het recht om te worden gehoord of wanneer volledig aan het bezwaar tegemoet wordt gekomen.
U dient uw bezwaar te richten aan:
Radboud Centrum Sociale Wetenschappen
T.a.v. bestuur SPON inzake bezwaar LOGO-verklaring
Postbus 9104
6500 HE NIJMEGEN
U kunt uw bezwaar per email versturen (spon@ru.nl), aanvullend verzoeken wij u om tevens een schriftelijke, door u ondertekende kopie, per post te zenden. U ontvangt per email een ontvangstbevestiging.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen.
Veelgestelde vragen
Algemeen: Disclaimer
Disclaimer
De beoordeling in het kader van de aanvraag vLOGO heeft uitsluitend betrekking op de gestelde vooropleidingseisen voor deelname aan de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog (zie art. 1 lid 2 Reglement LOGO-verklaringen). Het reglement biedt geen ruimte voor het meewegen van eerder verworven competenties. Dat maakt dat de LOGO-verklaring ontoereikend is voor de toepassing in ZPM-kader. Dit is ook besproken met ZPM en schriftelijk door vLOGO medegedeeld aan de NZA. Dit heeft geleid tot een aanpassing van de ZPM-procedure. Het in bezwaar of in beroep gaan (met als argumentatie eerder verworven competenties) tegen het niet verstrekken van een LOGO-verklaring vanwege ZPM bij vLOGO heeft geen kans van slagen. Uw beroep zal dan in lijn met de eerdere uitspraak van het College van Beroep vLOGO ongegrond worden verklaard. Heeft u vragen of wenst u uw beklag te doen dan dient u contact op te nemen met ZPM.
Algemeen: Engelstalige informatie / English information?
Nederlands: Onze websites zijn alléén in het Nederlands beschikbaar, dit geldt ook voor alle beschikbare informatie en documenten m.u.v. de verklaring werkervaring en diagnostiek. Zo wordt ook de LOGO-verklaring alléén in het Nederlands verstrekt.
English: Our websites are only available in Dutch, this also applies to all available information and documents with exception of the declaration of work experience and diagnostics. Similarly, the LOGO statement is only issued in Dutch.
You can always use a translation website. But be aware that the information isn't 100% accurate and that we are in no way responsible for this translation.
Algemeen: Wat betekent de status van mijn aanvraag?
Nieuwe aanvraag
Nieuwe aanvraag is aangemaakt
U kunt documenten uploaden en reacties plaatsen.
Kan worden ingestuurd
Minimaal vereiste documenten zijn aanwezig
U kunt documenten uploaden, reacties plaatsen en de aanvraag insturen.
In behandeling
Actie ligt bij medewerker Centrale Aanmelding
U kunt reacties plaatsen.
Wacht op kandidaat
Actie ligt bij de aanvrager
U kunt documenten uploaden, reacties plaatsen en de aanvraag insturen.
Afgewezen
Aanvraag is beoordeeld en onvoldoende bevonden, u hebt 6 maanden de tijd om aan de eisen te voldoen.
U kunt documenten uploaden en reacties plaatsen. Echter is insturen bij deze niet mogelijk. Een reactie is dan ook essentieel.
Volledig
Aanvraag is beoordeeld en voldoende bevonden
Niet van toepassing
Afgerond
LOGO-verklaring is verstrekt
Niet van toepassing
Wanneer u binnen het proces aanvullende documenten hebt geüpload het dringende verzoek ook een reactie te plaatsen met daarin welke documenten u hebt geüpload.
Register: Is er een LOGO-register?
Er is geen LOGO-register dat kan worden geraadpleegd met betrekking tot verstrekte LOGO-verklaringen en bijbehorende gegevens.
Deficiëntierapport: Ik heb deficiënties/ tekorten, wat nu?
Wanneer u op één of meerdere onderdelen deficiënties/ tekorten hebt moeten deze worden opgeheven.
Een deficiëntie/ tekort van 0 houdt in dat u aan het betreffende onderdeel voldoet.
Hoe hef ik mijn deficiënties op?
Als beoordelend orgaan adviseert de Centrale Aanmelding niet. U kunt contact opnemen met een (post) academisch Onderwijsinstituut of aanbieder van contractonderwijs (universitair niveau) naar keuze om te informeren of het mogelijk is scholing te volgen en de deficiënties op te heffen. Wij kunnen u niet voorzien van een overzicht met welke vakken/ trainingen/ cursussen/ opleidingen u kunt volgen om deficiënties op te heffen.
- Onderdelen 1 t/m 11 kunnen worden opgeheven doormiddel van cursorisch onderwijs.
- Onderdelen 8, 9 en 12 kunnen worden opgeheven doormiddel van werkervaring.
- Onderdeel 12 kan worden opgeheven doormiddel van een min. 520u klinische stage.
Houdt er rekening mee dat één ECTS credit point gelijk staat aan 28 uur studiebelasting.
Advies: Bij wie kan ik advies inwinnen om deficiënties weg te werken?
Als beoordelend orgaan adviseert de Centrale Aanmelding niet. U kunt contact opnemen met een (post) academisch Onderwijsinstituut of aanbieder van contractonderwijs (universitair niveau) naar keuze om te informeren of het mogelijk is scholing te volgen en de deficiënties op te heffen.
Houdt er rekening mee dat één ECTS credit point gelijk staat aan 28 uur studiebelasting.
Wij kunnen u niet voorzien van een overzicht met welke vakken/ trainingen/ cursussen/ opleidingen u kunt volgen om deficiënties op te heffen.
Een veelvoorkomende optie is een geaccrediteerde 100 uurs CGT opleiding met een totale studiebelasting van 450 uur = 16 ECTS welke kan worden ingezet op onderdelen 4, 6, 7 en 10.
Wanneer u alléén in het bezit bent van een bachelor getuigschrift en dus géén master getuigschrift kunt overleggen beoordelen wij niet.
Vooropleiding: Waar moet ik mijn vooropleiding laten toetsen?
U dient voor alle door u genoten Nederlandse universitaire opleidingen een verklaring vooropleidingseisen in te laten vullen. Indien u aan verschillende universiteiten hebt gestudeerd zijn dat er dus meerdere.
De meeste studenten (met de juiste vakken) hebben de verklaring vooropleidingseisen, een verklaring Orthopedagoog of verklaring NVO basis-orthopedagoog vlak na het afstuderen van de opleiding gekregen. Al zag die verklaring vooropleidingseisen er in sommige gevallen uit als een brief van de examencommissie en had die niet de lay out van de huidige verklaring vooropleidingseisen. Die is nog steeds geldig. Zoek daarom allereerst in uw eigen archief, voordat u contact opneemt met de examencommissie/ contactpersoon van uw universiteit van afstuderen. NVO deelverklaringen en BAPD checklists zijn onvoldoende en worden niet in behandeling genomen
Mocht u niet in het bezit zijn van een verklaring vooropleidingseisen, een verklaring Orthopedagoog, een verklaring NVO basis-orthopedagoog of brief van de examencommissie, kunt hiervoor alsnog contact opnemen met de examencommissie van uw universiteit van afstuderen. Namen en telefoonnummers vindt u op deze pagina onder LOGO-verklaring > Contactpersonen universiteiten.
Buitenland
Alléén Nederlandse universiteiten kunnen/ mogen de verklaring vooropleidingseisen invullen, indien u in het buitenland hebt gestudeerd dient uw diploma/ getuigschrift te worden gewaardeerd en vertaald. Daarnaast dient uw cijferlijst ook te worden vertaald daar wij alléén Nederlandstalige en Engelstalige cijferlijsten in behandeling nemen. Cijferlijsten dienen ten alle tijden inclusief studiebelasting in ECTS/ studiepunten/ uren bij ons te worden aangeleverd. Het moet duidelijk zijn wat de studiebelasting per vak is/ was, zonder deze informatie kan een traject niet worden beoordeeld.
Vervolgens beoordelen wij aan de hand van onder andere de cijferlijsten het door u gevolgde academische opleidingstraject.
Ook hier zijn alle voorwaarden van toepassing.
Vooropleiding: Wat als ik (deels) in het buitenland heb gestudeerd?
Alléén Nederlandse universiteiten kunnen/ mogen de verklaring vooropleidingseisen invullen, indien u in het buitenland hebt gestudeerd dient uw diploma/ getuigschrift te worden gewaardeerd en vertaald. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie. Daarnaast dient uw cijferlijst ook te worden vertaald daar wij alléén Nederlandstalige en Engelstalige cijferlijsten in behandeling nemen. Cijferlijsten dienen ten alle tijden inclusief studiebelasting in ECTS/ studiepunten/ uren bij ons te worden aangeleverd. Het moet duidelijk zijn wat de studiebelasting per vak is/ was, zonder deze informatie kan een traject niet worden beoordeeld.
Vervolgens beoordelen wij aan de hand van onder andere de gewaardeerde diploma's en vertaalde cijferlijsten het door u gevolgde academische opleidingstraject.
Ook hier zijn alle voorwaarden van toepassing en dient u alle gevraagde documenten te uploaden.
Vooropleiding: Moet ik aan alle onderdelen van de verklaring vooropleidingseisen voldoen?
Ja, u dient aan de gestelde ECT per onderdeel te voldoen, het is dus niet zo dan u met een gemiddeld aantal van 110 ECT of meer voldoet.
Vooropleiding: Kunnen vooropleidingseisen worden gecompenseerd doormiddel van werkervaring?
Deels, een aantal onderdelen zoals vermeldt op de verklaring vooropleidingseisen kunnen worden gecompenseerd doormiddel van werkervaring echter geldt dit alléén voor de onderdelen 8, 9 en 12. Wanneer u een verklaring werkervaring kun overleggen voldoet u automatisch aan deze onderdelen. De overige onderdelen kunnen niet doormiddel van werkervaring worden gecompenseerd (1 t/m 7, 10 en 11).
Vooropleiding: Kunnen vooropleidingseisen worden gecompenseerd doormiddel van competenties?
Nee, de onderdelen 1 t/m 11 met uitzondering van 8 en 9 kunnen alléén worden gecompenseerd doormiddel van cursorisch onderwijs/ scholing. U zult dan ook getuigschriften en certificaten moeten kunnen overleggen die aantonen dat u voldoende geschoold bent. Indien u uiteindelijk niet aan de eisen voldoet zal er aanvullende scholing moeten worden gevolgd.
Vooropleiding: Kunnen vooropleidingseisen worden gecompenseerd doormiddel van het toetsen van bekwaamheid?
Nee, de onderdelen 1 t/m 11 met uitzondering van 8 en 9 kunnen alléén worden gecompenseerd doormiddel van cursorisch onderwijs/ scholing. U zult dan ook getuigschriften en certificaten moeten kunnen overleggen die aantonen dat u voldoende geschoold bent. Indien u uiteindelijk niet aan de eisen voldoet zal aanvullende scholing moeten worden gevolgd.
Vooropleiding: Kunnen vooropleidingseisen worden gecompenseerd doormiddel van een diagnostiek verklaring?
Nee, een verklaring diagnostiek of diagnostiekaantekening opzichzelf kan niet worden ingezet op onderdelen 1 t/m 12.
Vooropleiding: Welke getuigschriften en cijferlijsten dien ik aan te leveren?
U dient al uw HBO en WO getuigschriften en cijferlijsten te uploaden, dus ook die van de WO propedeuse, bachelor en/ of pre-master.
Wanneer u alléén in het bezit bent van een bachelor getuigschrift en dus géén WO master getuigschrift kunt overleggen beoordelen wij niet.
Vooropleiding: Waar staat ECTS voor?
Dankzij het ECTS tellen studiepunten die aan een bepaalde instelling voor hoger onderwijs zijn behaald, ook mee voor de studie aan een andere instelling. ECTS-studiepunten vertegenwoordigen een bepaalde hoeveelheid leerstof die met een bepaald minimumresultaat is verwerkt.
De studielast van de vakken wordt uitgedrukt in ECTS credit points (European Credit Transfer System). Eén ECTS credit point is gelijk aan 28 uur studie.
https://education.ec.europa.eu/levels/higher-education/inclusion-connectivity/european-credit-transfer-accumulation-system
Vooropleiding: Welke aanvullende bewijsstukken aanleveren?
Daar wij naar een breder beeld dan alleen de door u genoten universitaire opleiding kijken ontvangen wij graag, indien van toepassing, de certificaten van de door u gevolgde bij- en nascholing/ trainingen/ opleidingen/ cursussen/ vakken, welke in het kader van de gezondheidszorg hebben plaatsgevonden en een bijdrage leveren aan de onderdelen 1 t/m 10. Gelieve deze documenten onder 'aanvullende bewijsstukken' te plaatsen.
Vooropleiding: Wat als mijn universiteit geen verklaring vooropleidingseisen in kan vullen?
Wanneer de universiteit waar u bent afgestudeerd geen verklaring vooropleidingseisen kan afgeven, dan beoordelen wij het door u gevolgde academische opleidingstraject aan de hand van de cijferlijsten inclusief studiebelasting (studiepunten of ECTS). Wij vullen echter geen verklaring vooropleidingseisen in.
Diagnostiek: Aan welke eisen moeten de diagnostiek casussen voldoen?
Dit onderdeel is alléén van toepassing op de vLOGO Verklaring Diagnostiek Casussen.
U dient te voldoen aan de eis van minimaal 2 casussen psychodiagnostiek onder supervisie (zie verklaring).
Hierbij geldt dat is voldaan aan de eisen van de casussen psychodiagnostiek, namelijk:
- de testafname en verslaglegging van tenminste 2 casussen psychodiagnostiek heeft uitgevoerd onder supervisie van bovengenoemde supervisor
- welke maximaal 2 jaar oud zijn op het moment van aftekenen van de huidige verklaring
- de aanvrager in de betreffende casussen tezamen zowel 1) zelfrapportage vragenlijsten, 2) prestatietaken als 3) interpretatie- en observatie instrumenten heeft afgenomen, waarbij elke casus minimaal twee categorieën beslaat
- de aanvrager de betreffende casussen heeft opgezet conform het hypothesetoetsend model (conform het BAPD NIP danwel BAPD NVO format format), waarbij de hypothesen en toetsingscriteria systematisch zijn uitgewerkt en onderbouwd met empirische en theoretische bronnen en de persoon reflecteert op de keuzes die zijn gemaakt tijdens het diagnostisch proces, met inbegrip van het eigen professionele en ethisch handelen
- de aanvrager daarbij naar inschatting van de supervisor heeft laten zien op voldoende kwalitatief niveau (instapniveau GZ-opleiding) in staat te zijn om de stappen van het eigen diagnostisch redeneerproces navolgbaar te maken
- en de betreffende verslagen op het moment van aftekenen van de huidige verklaring een jaar lang geanonimiseerd opvraagbaar zijn voor eventuele controle door de VLOGO
Wilt u toch de BAPD? Informatie en criteria wat betreft de BAPD vindt u op de website van het NIP
Casusverslagen mogen vanwege de AVG niet worden geüpload.
Diagnostiek: Hoe kom ik aan een diagnostiekaantekening?
Voor de aantekeningen van de beroepsverenigingen kunt u contact opnemen met NIP of NVO. Voor de GZ-opleiding kunt u ook gebruik maken van de vLOGO verklaring diagnostiek casussen en wanneer u in het buitenland gestudeerd hebt de vLOGO statement diagnostics cases.
Wilt u toch de BAPD? Informatie en criteria wat betreft de BAPD vindt u op de website van het NIP
Casusverslagen mogen vanwege de AVG niet worden geüpload.
Diagnostiek: Hoe aan te tonen?
Voor het verkrijgen van een LOGO-verklaring is onder andere een bewijs van (theoretische kennis en vaardigheidstraining in de) psychodiagnostiek nodig. Dit kan momenteel via het verkrijgen van één van de drie verschillende verklaringen (BAPD NIP/NVO, aantekening testdiagnostiek Universiteit Maastricht, vLOGO Verklaring Diagnostiek).
vLOGO wil een bijdrage leveren aan de harmonisatie van deze verklaringen door het aanpassen van de vLOGO Verklaring Diagnostiek. De vLOGO werkgroep ‘Harmonisatie BAPD-Verklaring Diagnostiek’ heeft hiervoor een plan opgesteld. De eisen van de vLOGO-verklaring diagnostiek en die van de BAPD liggen ver uit elkaar. Zo dient op de huidige vLOGO-verklaring alleen te worden aangegeven of de supervisor psychodiagnostiek aan bepaalde eisen voldoet en of de aanvrager heeft voldaan aan het afronden van drie casussen onder supervisie. Naast deze twee eisen worden er geen aanvullende eisen gesteld. Dit in tegenstelling tot de BAPD waarbij onder andere de daadwerkelijke casussen ook aan eisen dienen te voldoen. Deze verschillen hebben tot op heden voor verwarring gezorgd bij zowel aanvragers als supervisoren.
Om dit probleem te tackelen worden de vLOGO-eisen uitgebreid en aangescherpt zodat deze meer in lijn zijn met de BAPD-eisen. Dit zou er eveneens voor moeten zorgen dat het voor alle partijen helder is aan welke diagnostiek-eisen moet worden voldaan in het kader van de LOGO-verklaring.
Per 1 november 2023 is het nieuwe formulier ‘verklaring diagnostiek casussen’ beschikbaar. De oude ‘Verklaring Psychodiagnostiek’ zal nog met een overgangsperiode tot 1 februari 2025 kunnen worden ingediend als bewijsstuk voor het onderdeel ‘Diagnostiek’. Indien deze oude verklaring ná 31 januari 2025 wordt ingediend zal deze direct worden afgewezen. Het advies is dan ook voortaan de nieuwe verklaring ‘Verklaring Diagnostiek Casussen’ te gebruiken.
Het formulier is ook in het Engels beschikbaar.
Zowel werkervaring, verworven competenties als cursorisch onderwijs (vooropleidingseisen) kunnen niet worden ingezet om dit onderdeel te compenseren.
Casusverslagen mogen vanwege de AVG niet worden geüpload.
Werkervaring: Wat moet ik als vrijgevestigde en/ of zelfstandige aanleveren?
Als vrijgevestigde en/ of zelfstandige/ ZZP'er wordt er aan u een accountantsverklaring gevraagd: een verklaring dat de uren die gemaakt zijn in de vrijgevestigde praktijk ook betrekking hebben op patiëntenzorg, welke werkzaamheden dit zijn en daadwerkelijke aantal uren per jaar.
We gaan er vanuit dat een zelfstandig werkend psycholoog zowel de diagnostiek als behandeling doet van de trajecten die hij als zelfstandig declareert. We zouden hier willen aansluiten bij de eisen die gesteld worden aan de accountantsverklaring in het kader van de herregistratie van je BIG-titel, waarbij u ons ook van de daarin vermelde verplichte documenten voorziet. Daar u waarschijnlijk geen BIG registratie heeft kan deze vanzelfsprekend niet op het formulier worden ingevuld.
Werkervaring: Mag een werkgeversverklaring?
Nee, u dient een verklaring werkervaring in te laten vullen en géén werkgeversverklaring. Alléén onze verklaring werkervaring wordt geaccepteerd.
Werkervaring: Wat als ik tijdens mijn opleiding geen klinische stage heb gevolgd?
Wanneer u tijdens uw opleiding geen klinische stage hebt gevolgd dient er een recente verklaring werkervaring te worden geüpload. Ook wanneer na uw opleiding stage (werkervaring) hebt gelopen dient u gebruik te maken van de verklaring werkervaring.
Deze verklaring kan eveneens worden gebruikt wanneer u buiten of na de opleiding stage hebt gelopen.
Werkervaring: Wie mag mijn verklaring werkervaring ondertekenen?
De verklaring werkervaring moet worden ingevuld door een leidinggevende (dus waaraan iemand verantwoording moet afleggen, niet zomaar een collega). Dit moet dan wel iemand zijn die ook inhoudelijk kan beoordelen of de kandidaat aan de eisen op de verklaring heeft voldaan. Als de leidinggevende dit niet kan, dan mag iemand anders die dat wel kan (bijv. een werkbegeleider, minstens een GZ-psycholoog) samen met de leidinggevende tekenen.
Werkervaring: 5 jaar geleden afgestudeerd?
Wanneer u langer dan 5 jaar geleden bent afgestudeerd dient er ten alle tijden een recente verklaring werkervaring te worden geüpload, ongeacht of u een klinische stage hebt gevolgd.
Werkervaring: Wat als mijn werkzaamheden niet bij één werkgever hebben plaatsgevonden?
In dat geval is het mogelijk door meerdere werkgevers een verklaring werkervaring te laten invullen en ondertekenen waarbij men aangeeft welke werkzaamheden bij hen hebben plaatsgevonden.
GZ-opleiding: Welke regio’s starten naast januari ook op andere momenten met gz-opleidingen?
Hiervoor kunt u contact opnemen met de opleidingsinstelling in de regio’s van uw keuze.
GZ-opleiding: Ik ben nog niet afgestudeerd. Kan ik me alvast aanmelden voor de gz-opleiding?
Nee, dat kan niet. U kunt zich pas aanmelden voor de gz-opleiding wanneer u een universitaire opleiding psychologie, pedagogiek of GGK hebt afgerond. Als bewijsstuk hiervoor telt uw bul/diploma of een verklaring van de examencommissie dat u aan alle eisen van de opleiding hebt voldaan en zonder meer uw bul/diploma in ontvangst kunt nemen op een vastgestelde datum.
GZ-opleiding: Wanneer moet ik mij aanmelden voor de opleiding?
U moet in het bezit zijn van een geldige LOGO-verklaring wanneer u wilt solliciteren op een gz-opleidingsplaats. U kunt zich het hele jaar door aanmelden voor een LOGO-verklaring. U moet hierbij wel rekening houden met een administratietijd van ongeveer 4 weken en een vakantieperiode in de periode juli/augustus. In deze periode worden geen aanmeldingen in behandeling genomen.
GZ-opleiding: Kan ik al met de gz-opleiding beginnen als ik nog niet aan alle eisen voldoe?
Nee, dat kan niet. U kunt pas solliciteren op een opleidingsplaats of deelnemen aan de opleiding als u in het bezit bent van een geldige LOGO-verklaring.
GZ-opleiding: Waar vind ik vacatures van opleidingsplaatsen?
Vacatures van opleidingsplaatsen kunt u vinden op de websites van de opleidingsinstellingen aangesloten bij de Vereniging LOGO. De verschillende opleidingsinstellingen publiceren alleen vacatures waarvoor (ook) externe kandidaten in aanmerking komen. Een groot aantal vacatures wordt alleen intern bij de betreffende praktijkinstellingen bekend gemaakt.